SQLINFO Fonksiyonu

Kullanıcı avatarı
Tarkan VURAL
Doğrulandı
Site Admin
Mesajlar: 56
Kayıt: 22 Haz 2023, 00:03
Lokasyon: İstanbul
Web Sitesi: http://www.tarkanvural.com.tr
Meslek: Yazılım ve Veri Tabanı Uzmanı
Adınız: Tarkan
Soyadınız: VURAL

SQLINFO Fonksiyonu

Mesaj gönderen Tarkan VURAL »

Rapor tasarımında en çok kullanılan fonksiyonlardan birisi olan _sqlinfo ile raporda yer alan standart alanlar yeterli olmuyorsa bu fonksiyon ile veritabanından istenilen bilgi rapora eklenebilir Sqlinfo fonksiyonu üç adet bilgi ile çalışır; tırnak içerisinde ilk kısımda tablo kolonu, ikinci kısımda veri çekilecek tablo, üçüncü kısımda varsa koşul veya koşullar yazılır ve aralara virgül eklenir. Koşul kısmı genellikle satırdan gelen bilginin okunarak farklı tablodan referans çekilerek dinamik olarak getirilir.

Örnek Kullanım:

Kod: Tümünü seç

_SQLINFO("ALAN ADI","TABLO ADI","WHERE KOŞULLARI")
Sqlinfo ile dönen bilgi değeri her zaman için tek bir alan verisi sonucudur. Birden çok alan içerin tablo değeri döndüremezsiniz. Ayrıca dönüş değeri metin cinsinden olduğu için, where koşul kısmında kullanılmak istenen sayısal veriler STR() ifadesi içinde metne dönüştürülmelidir.

Dönecek olan değerin sayı cinsinden dönmesi gerekiyorsa, fonksiyon VAL() içerisine alınarak kullanılmalıdır.
Örnek Kullanım:

Kod: Tümünü seç

VAL(_SQLINFO("ALAN ADI","TABLO ADI","WHERE KOŞULLARI"))
Örnek işlemler yapalım.

Cari hesap listesi raporuna cari hesabın Özel Kod 3 alanını getirmek istiyoruz.

Kod: Tümünü seç

_SQLINFO("SPECODE3","LG_001_CLCARD","LOGICALREF='"+STR(R1.logicalRef)+"'")
Ambar durum raporuna malzemenin KDV oran alanını sayısal şekilde getirmek istiyoruz.

Kod: Tümünü seç

VAL(_SQLINFO("VAT","LG_001_ITEMS","LOGICALREF='"+STR(R1.logicalRef)+"'"))
Fonksiyon içerisinde kullanılan R1 takıları, kullanmak istediğiniz rapor çeşidi ve ilişkili tablolar ile bağımlıdır. Bir rapordaki tablonun R1, R2, R5 vb.. takısı ile altındaki alan adları ile başka bir rapordaki aynı olmak durumunda değildir. Bu nedenle, raporlamalar için tanımlı alan oluştururken, hangi tür rapor üzerinde çalıştığınızı ve ilişkili tablolarını bilmeniz gerekmektedir. Kısaca, aradığınız veriyi tablolar dizisinde size sunup sunmadığı hakkında bilginiz olmalıdır.

Aşağıda bir malzeme ambar durum raporu inceleyelim:
AmbarDurumTanimliAlan.PNG
Buna göre, hazır olarak alabileceğiniz veriler, bağlı olduğu tablolar, tabloların alanlarıdır. Başka veri ihtiyaçlarınız var ise, önce o verileri tanımlamanız, gerekli ise JOIN yapısı kullanmanız ve verileri çağırmanız gerekmektedir.
Bu mesaja eklenen dosyaları görüntülemek için gerekli izinlere sahip değilsiniz.
Konu Dışı
Logo Yazılım, Özel Yazılım, Entegrasyon işlemleri, Excel VBA kodlama, Raporlama, Eğitim.. gibi konulardaki destek ihtiyaçlarınız içinhelpdesk@evnyazilim.com.trile irtibata geçebilirsiniz.